"Mijn naam is Vincent Brunings. Docent op het Scalda in Terneuzen op de opleiding Applicatie -en Mediaontwikkeling. Van 28 mei t/m 10 juni zal ik samen met een collega van Scalda en diverse mensen van andere MBO scholen uit Nederland naar China gaan. Het is een shadowing programma waarin we mee zullen kijken binnen een school in China. Daarnaast zullen wij zelf ook enkele lessen gaan verzorgen en gaan we natuurlijk China zelf ook bekijken. Via deze reisblog zal ik de achterblijvers en geïnteresseerden op de hoogte houden."

Laatste dag in Nanjing ?>

Laatste dag in Nanjing

Op de laatste dag in Nanjing zijn we onder begeleiding van een gids naar de paarse berg geweest. Nu waren we hier al geweest, maar op de berg zijn ook nog vele verschillende culturele plekken te vinden die we nog niet gezien hebben. Nu hebben we een enorme trap beklommen om het mausoleum van Sun Yat-sen, de president van de eerste revolutie, te bezoeken. Vanwege feestdagen in China was het enorm druk. In China is namelijk het drakenboot-festival bezig. Tijdens dit festival wordt een Chinees staatsman en dichter uit de derde eeuw, Chu Yuan, herdacht. Enorme groepen Chinezen waren naar Nanjing getrokken om met familie en/of vrienden iets leuks te gaan doen. Veel drakenboot-races hebben we helaas niet kunnen ontdekken.

Naast het mausoleum zijn we weer naar de Confusius tempel voor een boottochtje. De omgeving was mooi (meer…)

Share This:

Suzhou ?>

Suzhou

Even een korte update van de reis. We hebben de afgelopen dagen veel gereisd en veel activiteiten gehad. Helaas is er niet overal internet beschikbaar en heb ik niet voldoende tijd gehad om dit blog bij te werken.

We zijn dinsdag naar het Nanjing Brocade museum geweest. Nu kende ik het woord ‘brocade’ niet, maar naar even wat zoekwerk vond ik online de volgende betekenis: “Zijde spul, geweven met gouden en zilveren draden, of versierd met verhoogde bloemen, bladeren, enz”. Ah ‘zijde spul’ klinkt tenminste duidelijk?!?

Maar goed, in het museum was er inderdaad veel zijde spul te vinden. Eeuwenoude Chines kleding met de prachtigste motieven en printen. Zeker de oude dameskleding was erg smal. De Chinese dames (meer…)

Share This:

Laatste dag op de campus ?>

Laatste dag op de campus

Vandaag werden we na het ontbijt om 8:30 opgehaald door de chauffeur. Op het laatste moment kregen we nog een berichtje via de Wechat dat de chauffeur een kwartiertje later zou zijn en konden nog een koffie extra nemen.

Bij aankomst op de campus gingen we eerst Lulu ophalen die ons zou begeleiden in de ochtend. Vandaag stond de afdeling Art & Design op het programma. Deze afdeling was vooral voor mij interessant. Bij aankomst op de Art & Design-afdeling
werden we ontvangen door een literatuur student die als major ‘Engels’ had en een docent. De student maakte foto’s en diende als tolk.

Bij Art & Design hebben zij 8 majors waar de studenten uit kunnen kiezen. 3 jaar lang volgen zij deze major waarna zij deze afronden. Er was wel een mogelijkheid voor de studenten om lessen bij de andere (meer…)

Share This:

Sightseeing in Nanjing ?>

Sightseeing in Nanjing

IMG_0288headerHet weekend stond in het teken van sightseeing.

Zaterdag zijn we naar het Jiangsu art museum geweest. In dit museum zijn we vooral naar de oude Chinese kunsten wezen kijken. Met een klein kastje en een koptelefoon werden bij diverse kunstvoorwerpen extra informatie gegeven. Er stonden vele prachtige en ook inspirerende kunstwerken. (meer…)

Share This:

Bedrijfsbezoek bij Nanjing Fujitsu Nanda Software Technology Co ?>

Bedrijfsbezoek bij Nanjing Fujitsu Nanda Software Technology Co

Fujitsu-header

Vandaag konden we een beetje uitslapen en werden om 9:30 uur (lokale tijd) opgehaald door onze chauffeur samen met een dame van het NIIT. Tijdens het ritje richting het bedrijf Fujitsu kregen we van deze dame de nodige informatie over de gebouwen en gebruiken in China en vooral over Nanjing. Ze was ook erg geïnteresseerd in Nederland en wat wij nu vinden van haar stad. (meer…)

Share This:

Meelopen bij het NIIT ?>

Meelopen bij het NIIT

IMG_0107kopieWe zijn afgelopen twee dagen vooral meer te weten gekomen over de IT-opleidingen. We hebben met meerdere mensen gesproken van de opleiding die verteld hebben over hun curriculum en hun manier van werken. Ze zijn erg trost op alle prijzen die zij als school hebben gewonnen en tonen dat ook graag. Wij Nederlanders lijken daar wat nuchterder in. Ik ben er wel achter dat er meer overeenkomsten zijn tussen de opleidingen in China en in Nederland dan dat ik verwacht had. Wel is de werkwijze heel erg anders. Wat ik erg zonde vind is dat studenten erg mooie producten maken, maar hier wordt niet altijd iets mee gedaan. Ik heb apps voorbij zien komen die als ze iets verder uit gewerkt worden prima in de app-store gezet kunnen worden. Daarnaast zitter er erg veel dames op de opleiding. Daar waar bij ons het overgrote deel jongens zijn, lijkt het hier omgekeerd te zijn.

We hebben ook een presentatie gegeven aan de docenten van de opleidingen. (meer…)

Share This:

De eerste dag op de campus ?>

De eerste dag op de campus

Vorige avond kregen we van Hanna de WeChat-gegevens van een dame genaamd Lulu. WeChat is een programma vergelijkbaar met Whatsapp. Maar alle Chinezen maken gebruik van WeChat wat een stuk uitgebreider is dan Whatsapp. Lulu kwam ons ’s ochtends ophalen om ons naar het NIIT te brengen. Na een ritje van 45 minuten door de drukte, kwamen we aan op een gigantische campus.

De campus is een dorp op zich (meer…)

Share This:

De start van het shadowing programma ?>

De start van het shadowing programma

Na een zeer uitgebreid ontbijt, waar gekozen kon worden uit Chinese, Engelse en Amerikaanse gerechten, werden we als groep opgehaald met een bus.

We werden naar Nanjing Instituite for Commerce gebracht voor de opening van het shadowing programma. Na een uurtje rijden over de chaotische wegen, kwamen we op onze bestemming aan. Op de wegen is het een drukte van jewelste waar auto’s, bussen, brommers en fietsen allemaal door elkaar rijden. Met luid getoeter geven ze aan dat ze gaan inhalen of om aan de andere weggebruikers te laten weten dat ze moeten oppassen. Langer dan 10 seconden op 1 baan blijven rijden, lijkt niet te mogen en rechts en links inhalen maakt niet uit.

Aangekomen op plaats van bestemming, (meer…)

Share This:

De heenreis ?>

De heenreis

IMG_9856kopieEindelijk zijn we in Nanjing in ons hotel beland.

De reis begon zaterdag om 9 uur met de trein richting Schiphol. Zonder enige vertraging wisten we het vliegveld te bereiken waar we binnen no-time konden inchecken. Er stonden enorme rijen bij de incheckbalies, maar wij hadden geluk dat voor onze maatschappij er bijna geen reizigers stonden. Het nadeel van een snelle check in is dat je jezelf langer moet zien te vermaken op het vliegveld. Maar natuurlijk liever dat dan in de rij staan. (meer…)

Share This:

Nog 1 nachtje slapen… ?>

Nog 1 nachtje slapen…

De laatste voorbereidingen worden getroffen en we zijn ons mentaal aan het voorbereiden. Over iets meer dan 24 uur zal het vliegtuig vertrekken richting Nanjing met nog een tussenlanding in Frankfurt. 

Met wat hulp van onze communicatie-afdeling is het nog net op tijd gelukt om onze visitekaartjes in het Chinees te krijgen. Ik ben erg blij dat dit nog gelukt is. (meer…)

Share This: