De start van het shadowing programma ?>

De start van het shadowing programma

Na een zeer uitgebreid ontbijt, waar gekozen kon worden uit Chinese, Engelse en Amerikaanse gerechten, werden we als groep opgehaald met een bus.

We werden naar Nanjing Instituite for Commerce gebracht voor de opening van het shadowing programma. Na een uurtje rijden over de chaotische wegen, kwamen we op onze bestemming aan. Op de wegen is het een drukte van jewelste waar auto’s, bussen, brommers en fietsen allemaal door elkaar rijden. Met luid getoeter geven ze aan dat ze gaan inhalen of om aan de andere weggebruikers te laten weten dat ze moeten oppassen. Langer dan 10 seconden op 1 baan blijven rijden, lijkt niet te mogen en rechts en links inhalen maakt niet uit.

Aangekomen op plaats van bestemming, werden we opgewacht en direct naar een grote vergaderzaal gebracht. Onze naambordjes stonden al klaar en dit was het eerste moment dat wij onze contactpersoon, genaamd Hanna,  ontmoetten.

Tijdens de openingsceremonie kwamen verschillende mensen aan het woord waarin vooral veel lof en succes werd geuit naar de andere partijen. Leuk om te zien hoe met behulp van verschillende tolken de toespraken vertaald werden.  Onder de aanwezigen waren o.a. mensen van de Nederlandse MBO-scholen, contactpersonen van de verschillende Chinese scholen, enkele directeurs van de Chinese scholen, de Nederlandse ambassade en diverse mensen die betrokken zijn bij de organisatie van dit shadowing programma. Iedereen lijkt het er over eens dat er een samenwerking moet komen tussen de VAT-scholen in China en de MBO-scholen in Nederland.

Tussendoor mochten we nog met de gehele groep op de foto, waarna we weer snel terug moesten voor de rest van de ceremonie.

Na de ceremonie kregen we een lunch aangeboden in de docentenkantine. Alle docenten kunnen hier gebruik maken van het buffet. Hoewel niet alles er even lekker uitzag, smaakte het goed. Tijdens het eten nam de Nederlandse ambassade de tijd om ons allemaal even te spreken.

Na de lunch werden we meegenomen door Hanna. Zij werkt voor de school waar wij aan gekoppeld zijn, het Nanjing Institute of industry Technology. We werden opgehaald door een chauffeur die ons terugbracht naar het hotel. Hier hadden we even rust waarna we weer werden opgehaald om naar de Confusiustempel te gaan. Dit was een toeristische trekpleister waar we vooral Chinese toeristen zagen. Het stikte er van de kleine winkeltjes in kleine straatjes, je kon een rondje meerijden in een soort riksja, er waren vele eettentjes en een zijtak van de grote rivier liep door dit stukje. Voor ons die gewend zijn aan grachten niet zo bijzonder, maar de Chinezen vonden het zichtbaar prachtig. Er was ook een plein waar kleine winkeltjes stonden met traditionele Chinese kunst. Zo was er o.a.  houtsnijkunst en papiersnijkunst te zien. Vooral de papiersnijkunst zag er erg mooi uit. De tempel zelf hebben we niet kunnen ontdekken, maar we zullen op een later moment nog eens gaan. Vooral ’s avonds schijnt het er erg mooi te zijn.

’s Avonds nam Hanna ons mee uit eten samen met haar man. Zij koos de gerechten uit, maar hield gelukkig rekening met ons. Het eten was erg lekker, hoewel ik erg moest wennen aan een gastvrouw die met dezelfde stokjes waarmee zij zit te slobberen, eten pakt en op mijn bord legt. Ik probeer mij er maar een beetje overheen te zetten…

Na het eten zijn we terug naar het hotel gegaan. We hebben nog een drankje gedaan in de lobby en hebben met de andere docenten onze ervaringen kunnen delen.

Share This:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.