Meelopen bij het NIIT ?>

Meelopen bij het NIIT

IMG_0107kopieWe zijn afgelopen twee dagen vooral meer te weten gekomen over de IT-opleidingen. We hebben met meerdere mensen gesproken van de opleiding die verteld hebben over hun curriculum en hun manier van werken. Ze zijn erg trost op alle prijzen die zij als school hebben gewonnen en tonen dat ook graag. Wij Nederlanders lijken daar wat nuchterder in. Ik ben er wel achter dat er meer overeenkomsten zijn tussen de opleidingen in China en in Nederland dan dat ik verwacht had. Wel is de werkwijze heel erg anders. Wat ik erg zonde vind is dat studenten erg mooie producten maken, maar hier wordt niet altijd iets mee gedaan. Ik heb apps voorbij zien komen die als ze iets verder uit gewerkt worden prima in de app-store gezet kunnen worden. Daarnaast zitter er erg veel dames op de opleiding. Daar waar bij ons het overgrote deel jongens zijn, lijkt het hier omgekeerd te zijn.

We hebben ook een presentatie gegeven aan de docenten van de opleidingen. Waar we niet genoeg rekening mee hadden gehouden, was dat er best veel tijd verloren ging aan de vertaling van onze presentatie door de tolken. Hierdoor hebben we niet ons hele verhaal kunnen vertellen, maar gelukkig wel de belangrijkste onderdelen kunnen duidelijk maken. We merkten wel dat de tolken niet ons gesproken verhaal aan het vertolken waren, maar datgene wat op de powerpoint dia’s stond. Enkele keren hoorden we Engelse woorden uit de dia voorbijkomen waar we nog niet over gesproken hadden.

Wat anders is voor de docenten in China (of in ieder geval op deze school) is dat zij ieder jaar onderzoek moeten doen en 1 of meerdere papers moeten schrijven. Deze papers zijn belangrijk voor de beoordeling op hun werk. Daarnaast geven zij veel minder les dan wij in Nederland. Een groot gedeelte van de tijd zijn zij kwijt aan overleg, maar dat resulteert er wel toe dat het lesprogramma helemaal uitgekristalliseerd is.

We hebben nu ook studenten kunnen spreken en wat lessen kunnen bezoeken. De lessen zijn zeer gestructureerd en de studenten gaan allemaal ijverig aan de slag. Er zijn ook aparte groepen studenten die ijveriger zijn ten opzichte van de rest en daarom in en aparte ruimte genaamd ‘de studio’ buiten de lessen om verder werken aan hun projecten. Dit is onder begeleiding van een docent of een oudere student op de momenten dat de docent er niet bij kan zijn.

We zijn samen met iemand van de MBO-raad en iemand van EP-Nuffic naar de school geweest. Zij zijn belangrijk geweest voor de organisatie van dit shadowing programma. Mede dankzij hun aanwezigheid hadden we ook een meeting met vice-president Mr. Lu. Naast wat presentaties over en weer, werden ook de wens en de mogelijkheden van een eventueel vervolg voor uitwisseling besproken. De kans dat er een vervolg komt lijkt zeer aannemelijk en ik hoop dat Scalda hier dan ook weer aan deelneemt.

We mochten daarnaast ook een diploma uitreiking bijwonen. Dit was erg leuk om mee te maken. Daar waar wij een ceremonie voor een relatief kleine groep houden, werd er hier voor honderden afgestudeerden een ceremonie gehouden. Een grote gymzaal zat helemaal vol. De hele ceremonie was volledig gepland en er waren tientallen mensen (waaronder ook studenten) die meehielpen om alles in goede banen te leiden. De afgestudeerden ontvingen van de verschillende (vice) presidenten hun diploma. Dit ging in een aardig tempo en het was zo goed gepland dat er steeds een (vooraf bepaald) rijtje met 15 studenten klaar stond om op het podium hun diploma in ontvangst te nemen. Ik heb met verbazing staan kijken hoe ze zo veel studenten een diploma (op naam) wisten te geven. Tijdens deze ceremonie werd er ook nog het volkslied afgespeeld. Iedereen in de hele zaal stond op en een groot deel zong ook mee. Dit was echt een kippenvel-moment. Ik zie dat in Nederland nog niet zo snel gebeuren.

Morgen hebben we een bedrijfsbezoek. We zijn erg benieuwd wat we daar te zien gaan krijgen.

(Ik zou graag meer foto’s toevoegen aan het blog, maar het netwerk in het hotel helpt helaas niet altijd mee)

 

 

Share This:


Eén gedachte over “Meelopen bij het NIIT

  1. Wat is dit leuk om te lezen, fijn dat je dit wil delen. Grappige tips , rekening houden met translation time, en foto’s zoals een Android poppetje dat een appeltje eet. En zo te lezen gaat het eten voor jou ook goed 😉
    Mooie tweede week en doe de groeten aan Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.